Ingrijirea Pielii

Papiloamele

Papiloamele

Papiloamele, aceste infectii cutanate cu unul din cele peste 100 de tipuri de virusi papiloma, care ne jeneaza prin aspect, prin prurit, iar in zona genitala si prin alte neplaceri. Cele mai multe se dezvolta pe piele, generand o multime de pete brune mici, asemanatoare alunitelor (cu care nu au nimic in comun); pot umple fata, gatul, trunchiul, aglomerandu-se in zonele de pliu (axile, submamar).Acestea „sperie” de obicei cand cresc rapid, cand devin inflamate sau dureroase sau cand se exfoliaza o parte din suprafata lor rugoasa si sangereaza. Desigur, medicul trebuie sa vada si sa deosebeasca aceste leziuni virale de alte pete brune. In principiu nu pun in pericol viata omului, dar se pot inmulti excesiv prin frecare (guler, prosop, masaj, lantisor) si deranjeaza traiul zilnic prin aspect si mancarime. In mod firesc, ele trebuiesc indepartate prin orice mijloc distructiv: substante caustice, electrocauter, laser si inghetari.
Cateodata avem ca „mostenire de familie” un intreg colier de margelute atarnand de un fir de piele. Sunt tot papiloame (medicul este cel care va decide acest lucru, pentru ca pot fi si alte diagnostice) au tot origine virala, tratamentul este acelasi, in distrugerea leziunilor. Alte tipuri de leziuni date de virusurile papiloma sunt negii de pe maini, din talpi, mai rar pe alte zone de segment (coate si genunchi, trunchi si scalp). Acestia sunt foarte durerosi la apasare (fac dificil mersul, scrisul). Prin scarpinare se inmultesc la aceeasi persoana, sau la cei din jur (atentie la piscine, sali de sport, masaje, comunitati de copii, etc.). Pentru acestia, o prima intentie ar fi eliminarea cu ajutorul unor substante caustice, concomitent cu imunostimularea. Insa leziunile dureroase plantare si in general cele foarte mari vor fi distruse mai agresiv prin electrocauter sau laser, laserul avand beneficiul unei arsuri stricte pe zona atinsa ( in schimb cauterul arde o zona de piele in jurul punctului atins, putand genera cicatrici).
Nu recomandam excizie chirurgicala care pe langa o cicatrice dura poate lasa pe loc restul de veruca, care se va reface. Verucile aparute in zona periano-genitala pun mai multe probleme. Unele pot fi provocate de anumite tipuri de veruci oncogene, pentru care tratamentul, urmarirea vor fi mai agresive. Aici recomandam inca de la inceput distrugerea leziunilor vizibile. Insa recidivele sunt frecvente. De aceea, controalele lunare, tratamentul partenerilor sexuali, igenizarea lenjeriei sunt obligatorii.
Se poate asocia imunostimulare si tratamente cu diferite creme, in functie de evolutia fiecarui caz vazut la controlul periodic. Teoretic, daca nu reapar leziuni genitale timp de un an putem declara vindecata zona respectiva.
Putem retine, ca o concluzie ca in functie de starea imuna a fiecarui individ apar mai multe sau mai putine papiloame, numarul lor fiind influentat si de o piele uscata, transpiratie mai abundenta, frecarea zonei respective repetat si posibilitatea infectarii si reinfectarii de la cei din jur. Distrugerea acestora este un gest firesc de indepartare de pe piele a unei infectari, de obicei nepericuloase vital, dar neplacute si cu posibile complicatii in timp. Tratamentul este discret dureros, vindecarea este rapida, asa intrucat singura problema reala este decizia fiecaruia.

Dr. Dorina Giurcaneanu
Medic Primar dermato-venerologie
Doctor in stiinte medicale
Bioderm Medical Center