Pielea la piscina
Tot alergam sa ne racorim catre piscine ingrijite, malul raurilor sau lacurilor si dupa posibilitati la malul marii. Este bine sa fim informati insa, ca in colectivitati mari care se imbaiaza in comun, pe caldura mare si umiditate crescuta, suntem expusi unor imbolnaviri.
Mai frecvent, in contextul apelor statatoare ca balti, lacuri, piscine neingrijite, apar boli digestive microbiene (dizenterie, salmoneloza, enterite cu E coli, etc.), virale (enteroviroze estivale, hepatite), fungice sau parazitare.
Piscinele corect clorinate (atentie, cantitatea de clor se reduce treptat prin evaporare) pot provoca conjunctivite sau piele uscata sau uneori, acneea la clor. De aceea, este bine sa ne spalam bine pielea si ochii dupa fiecare imbaiere si sa folosim creme emoliente si hidratante.
Umblatul descult pe gresii aspre sau pe gratare de baie poate transmite de la an la an infectii fungice (stimulate si de mediul umed) sau virale (mai frecvent veruci). Verucile sunt percepute initial ca niste intepaturi in talpa, ca apoi sa se dezvolte mici tumorete aspre, foarte dureroase la mers. Pot fi unice sau mai multe una langa alta. Ele dispar rareori spontan, cel mai frecvent trebuind distruse prin diverse tehnici. Desigur, idealul ar fi ca persoanele care prezinta astfel de leziuni sa le trateze inainte de a merge in comunitate.
Ciupercile cutanate afecteaza de obicei pliurile. Apar ca zone rosii, macerate, fisurate, intre degete sau intre picioare, pruriginoase. Pentru a le evita este bine sa nu le stimulam cresterea, limitand maxim umezeala prin utilizarea lenjeriei de bumbac, imbracaminte larguta, aerisita, incaltari lejere. Insa, daca ciupercuta a inceput sa se manifeste ea trebuie tratata corect cu antimicotice si se evita bazinele de innot. Utile ar fi si diverse geluri de dus care contin substante dezinfectante care minimalizeaza dezvoltarea stafilococilor sau a ciupercilor.
Pitiriazisul versicolor este o ciupercuta speciala care traieste mai des pe zone seboreice. Ea se manifesta in mod evident dupa expunerea la soare, pentru ca zonele afectate nu se bronzeaza. Tratamentul este simplu, astfel incat nu merita intarzierea lui.
Sa nu uitam ca toata aceasta activitate se petrece sub razele soarelui, care cu cat ard mai tare, cu atat mai mult afecteaza pielea. Trebuie evitata arsura solara, adica sa stam la soare la orele diminetii (pana la 11.00) sau dupa 4.00-5.00 dupa-amiaza. Cremele de fotoprotectie vor fi aplicate din doua in doua ore si la iesirea din apa pentru o protectie in plus.
Alunitele, mai ales cele inchise la culoare trebuie controlate periodic si acoperite la soare. Fumatul si alcoolul degradeaza si pielea si aceasta mai intens sub actiunea soarelui (ingrosare, patare, arsuri, riduri, asprituri localizate si chiar cancere cutanate).
Asadar, bucuria libertatii la soare si apa trebuie sa aiba masura si buna ingrijire pentru a fi deplina.