Ingrijirea Pielii

Reintinerirea pielii

Reintinerirea pielii

INGREDIENTE DIN PRODUSE COSMETICE CARE PREVIN IMBATRANIREA

Imbatranirea precoce este fotoimbatranirea pielii, sub actiunea razelor UV.
Pielea este expusa la 2 tipuri de procese de imbatranire:extrinseca (cauzata de factori externi-dintre care amintim: radiatiile UV, fumatul, poluarea, malnutritia) si intriseca (rezultatul exclusiv al factorilor interni).
Produsele dermatocosmetice, sunt un hibrid intre produsele cosmetice si cele medicale.
Extractele din plante ce contin „substante active” extrase din plante, acopera o gama larga de indicatii terapeutice astfel:
-polifenolii din plante-(aloe, avocado, grapefruit, lapte de soia, seminte de struguri, ceaiul alb, ceiul verde), au un efect antiinflamator si antioxidant.Multe dintre plante avand si rol emolient (nuca de cocos, castravetele, jojoba, alunele, n iucile de macadania), fotoprotector (ceaiul negru, ceaiul verde, maslinele verzi, ovazul) dar si efect depigmentant
( afine, murele negre, morcovii, castarvetii, merisoarele, extractele de gingseng, perele, soia).
-antioxidanti- molecula ce previne oxidarea altor molecule, in acest fel protejant celulele pielii de leziunile produse de radicalii liberi.Acestia sunt:Vit A, C,E si caroteroizi.
Majoritatea produselor dermatocosmetice contin Vit E, Vit C, ubichinona(coenzima Q10), caroteroizi.
-Alfahidroxiacizii-denumiti si acizi din fructe- imbunatatesc textura pielii avand o tripla actiune (hidratare, regenerare si exfoliere usoara). Acesti sunt: ac. lactic, ac. glicolic, ac. malic, ac. piruvic, ac. mandelic.Concentratia de acizi de fructe din produsele cosmetice poate fi de 5% pana la 30% in functie de tipul de produs si mai ales in functie de scopul produsului „home use” sau uz profesional.
Din produsele dermatocosmetice mai fac parte:
-agenti de exfoliere (acid salicilic, acid glicolic, acid lactic),retinoizi, oligopeptide, filtre solare.
Ingredientele ce confera protectia solara sunt extrem de importante in conditiile in care soarele reprezinta cel mai puternic agent cauzator al imbatranirii pielii.
In produsele de ingrijire a pielii gasim si acidul hialuronic-cel mai de succes ingredient de hidratare; enzime reparatoare de ADN; acid eicosapentenoic- care reduce ingrosarea pielii si impiedica scaderea productiei de precolagen, redusa de expunerea la radiatiile solare; precum si preparate cu hormoni estrogeni si factori de crestere-aceste produse folosindu-se sub stricta supraveghere a medicului din cauza efectelor secundare.
Tipul dermatocosmeticelor folosite pentru prevenirea fotoimbatranirii este ales de medicul dermatolog in functie de particularitatile fiecarui pacient, tip de piele, comorbiditati asociate.

DR. NESTOR DANIELA- MEDIC PRIMAR DERMATO-VENEROLOG/DOCTOR IN STIINTE MEDICALE-BIODERM MEDICAL CENTER