Virusul HPV e prezent în mucoasele intime – în cazul ambelor sexe. Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) este un virus papilloma, care infectează epiderma (stratul exterior al pielii) și membranele mucoase. HPV este cea mai comună infecție transmisă pe cale sexuală la nivel global.
Leziunile pe piele:
HPV determină pe piele excrescențe – zona gâtului, în axile, tălpi, palme. Virusul se transmite prin atingere cu o altă persoană sau cu obiecte contaminate.
- Aceste tulpini nu prezintă risc cancerigen.
- Exista studii, care spun că infecția cu HPV pe piele ar predispune la cancerul de piele. Dar datele nu sunt concludente încă.
Leziunile pe mucoase:
Spre exemplu, leziunile pot fi ușor detectate la bărbați, pe suprafața penisului. Aceștia pot simţi, în timpul igienei, o denivelare în suprafața penisului.
- Cereți control dermatologic!
- Se pot observa ușor, dacă mărim leziunea pe ecran, în cabinetul dermatologic.
Și femeile pot simți denivelări în zona intimă, în timpul igienei. Dar acestea trebuie să ceară și control ginecologic.
Virusul HPV se infiltrează în piele sau în mucoase. Majoritatea persoanelor purtătoare nu prezintă niciun simptom al infecției.
Cum se transmite HPV?
Virusul se transmite extrem de uşor la contact intim fără prezervativ, dar și la contact piele pe piele.
- Virusul se poate transmite pe cale sexuală, fără ca partenerii să știe de existența acestuia, prin orice tip de contact genital direct cu o persoană deja infectată – contact sexual vaginal, oral, anal, chiar și petting.
- Virusul nu se transmite doar printr-un act sexual propriu-zis, ci este suficient ca partenerii să intre în contact cu zona genitală, penetrarea nefiind o condiție obligatorie a transmiterii HPV.
- Prezervativul nu protejează complet, pentru că există porțiuni neacoperite de piele din zona genital, care vin în contact direct.
- Virusul se transmite și prin mâini infectate, lenjerie, prosoape.
Boli determinate de HPV:
Dacă infecția persistă și nu e învinsă de sistemul imunitar, pot apărea:
- Cancer de col uterin (neoplazii intraepiteliale cervicale)
- carcinom invaziv în locul infecției, în cazul ambelor sexe
Vaccinul anti-HPV:
E recomandat atât femeilor cât și bărbaților. Se fac trei doze. Luăm exemplul Australiei, care a vaccinat toată populația între 11-14 ani. Se apreciază că, în următorii ani, Australia nu va mai avea cancere determinate de HPV.
- Vaccinul se poate face până la 45 de ani.
- Are eficiență maximă imunologică, atât în cazul fetelor cât și al băieților, la 11-14 ani.
- Cel mai utilizat vaccin anti-HPV, cel cu 9 tulpini, conferă imunitate pentru infecțiile cu Human Papiloma Virus tipurile 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, tulpini care sunt răspunzătoare pentru majoritatea leziunilor precanceroase.
Suntem experți în boli dermato-venerice.
Programează aici o consultație!