Pielea este un organ de barieră. Face parte din sistemul imunitar înnăscut. Cum ajutăm sistemul imunitar, inclusiv pielea, prin alimentație?
Sistemul imunitar înnăscut
Sistemul imunitar înnăscut este moștenit de la părinți. Acesta este format din mai multe organe – piele, corneea, mucoasa căilor respiratorii, tractul gastro-intestinal, tractul genito-urinar. Numim aceste organe bariere fizice de protecție în fața agenților patogeni.
- Celulele sistemului imunitar înconjoară germenii. Sunt distruși apoi în celulele numite fagocite.
Sistemul imunitar dobândit
Sistemul imunitar dobândit, cu ajutorul sistemului imunitar înnăscut, produce anticorpi.
Anticorpii sunt dezvoltați de celule imune numite limfocite B, după ce organismul a fost expus la germeni.
- După prima expunere la un germene (bacterie, virus, fungi), organismul îl recunoaște și își dezvoltă instrumente de aparare.
- Procesul determină și așa numita memorie imunologică – adică sistemul imunitar își aduce aminte de primul contact cu acel germene.
Cum ajutăm sistemul imunitar – și implicit pielea – prin alimente?
Legume pentru imunoglobulina A (IgA)
Imunoglobulina A secretorie se găsește în mucoasa nasului, în secreţii respiratorii, în lacrimi, salivă, secreţii gastrointestinale şi urogenitale. La nivelul nasului, această substanță se cuplează cu microbii, care vin prin aer. Și îi împiedică să adere la mucoasa respiratorie umană. Cuplându-se cu substanțele străine înseamnă că le recunosc în prealabil. Fenomenul se numește excludere imună. IgA reprezintă 10-15% din totalul imunoglobulinelor (anticorpilor).
Dacă IgA este scăzut, riscul unei infecții respiratorii crește.
Imunoglobulina A secretorie este stimulată, dacă aveți zilnic pe masă legume (fierte, crude, la cuptor).
- Fibrele din legume vor fermenta în intestin si, prin procesul de fermentare, rezultă acizi grași.
- Aceștia vor fi preluati de sânge.
- Odată ajunși în circulație, vor produce imunoglobulina A secretorie. Adică apararea din arborele respirator va fi mai mare.
- Legume (proaspete sau gătite), cereale, fructe (proaspete sau uscate) trebuie să existe în alimentația zilnică!
Zinc
Din dieta zinică nu trebuie să lipsească Zincul. Întră în majoritatea reacțiilor imune. Îl găsim în brânză, leguminoase și semințe.
Vitamina D
Este un imunomodulator esențial. Adică ajută sistemul imunitar să aibă reacții potrivite în fața unui agent patogen – nici prea puternice și nici prea slabe.
- Vitamina D se sintetizează prin expunerea 10-15 minute la ultraviolete B.
- Este luată și din alimente de origine animală (unt, pește).
- Contează cantitatea de vitamina D din sânge, care este suma vitaminei sintetizate prin expunere la lumină plus cea luată din alimente.
Vitamina C
Ajută sistemul imunitar pentru că activează leucocitele (celulele albe) și imunoglobulinele. Acestea luptă într-o infecție.
Pre-biotice și pro-biotice
Pre-bioticele sunt fructele, legumele care, odată ajunse în intestin, devin hrană pentru bacteriile bune.
Pro-bioticele sunt bacterii aduse din alimente – lactate fermentate, murături în sare, borș.