Info Dermatologic

Crema de fotoprotecție. Cele mai frecvente greșeli

Pe plajă, majoritatea aplică între un sfert și jumătate din cantitățile recomandate de cremă cu fotoprotecție, punându-și pielea în pericol.

 

Ce se întâmplă când soarele lovește pielea neprotejată?

Lumina soarelui este compusă din pachete de energie numite fotoni. Culorile vizibile sunt relativ inofensive pentru pielea noastră. Fotonii cu lumină ultravioletă (UV) ai soarelui pot provoca leziuni ale pielii.

Lumina UV e împărțită în două categorii:

  • UVA (în lungimea de undă 320-400 nanometri)
  • UVB (în intervalul de lungime de undă 280-320 nm).

 

Pielea noastră conține molecule, care sunt perfect structurate pentru a absorbi energia fotonilor UVA și UVB.  Dar acest lucru pune molecula într-o stare de excitație energetică. După ce primește multă energie, aceasta trebuie eliberată.

Pentru a elibera energia dobândită, moleculele suferă reacții chimice – iar în piele există consecințe biologice.

  • Bronzarea se datorează producției de pigment suplimentar (melanină) indusă de razele UVA.
  • Expunerea la soare activează și rețeaua antioxidantă naturală a pielii, care dezactivează speciile de oxigen reactiv extrem de distructive și radicalii liberi.
  • Razele UVA pătrund mai adânc în piele decât UVB, distrugând o proteină structurală numită colagen. Pe măsură ce colagenul se degradează, pielea își pierde elasticitatea și netezimea, ducând la riduri.
  • Undele UVA sunt responsabile pentru multe dintre semnele vizibile ale îmbătrânirii, în timp ce lumina UVB este considerată sursa primară de arsuri solare.

 

ADN-ul absoarbe ultravioletele

ADN-ul uman (informația genetică) poate absorbi atât razele UVA, cât și razele UVB, provocând mutații care, dacă nu sunt reparate (de genele reparatoare de ADN) pot duce la:

  • carcinom bazocelular
  • carcinom cu celule scuamoase
  • melanom.

Acest lucru se aplică tuturor tipurilor de piele – de la tipul I (blond) la tipul VI (persoane de culoare).

Indiferent de cantitatea de melanină pe care o avem în piele, putem dezvolta cancere ale pielii induse de UV și cu toții vom vedea în cele din urmă semnele îmbătrânirii fotoinduse în oglindă.

 

Filtrarea fotonilor prin cremă cu fotoprotecție

Riscul de cancer de piele și semnele vizibile ale îmbătrânirii pot fi reduse la minimum prin prevenirea supraexpunerii la radiații UV.

Când nu puteți evita soarele cu totul, produsele de protecție solară își fac treaba.

Protecțiile solare utilizează filtre UV: molecule special concepute pentru a reducere cantitatea de raze UV, ​​care intră prin suprafața pielii.

Acestea formează o barieră de protecție, fie absorbând (filtre chimice), fie reflectând (blocanți fizici) fotonii UV, înainte ca aceștia să poată fi absorbiți de ADN și de alte molecule reactive mai adânci în piele.

 

Ce conține protecția solară?

16 ingrediente au fost aprobate pentru a fi incluse în produsele de protecție solară.

  • 14 molecule blochează razele UVB, care provoacă arsuri solare
  • doar două molecule blocante UVA sunt disponibile  -avobenzona, un filtru chimic și  oxidul de zinc, un blocant fizic.

 

Cercetările arată că este nevoie de o cantitate de protecție solară de dimensiunea unui pahar – pentru a acoperi zonele expuse ale unui adult de dimensiuni medii, care stă la plajă.

  • Majoritatea oamenilor aplică între un sfert și jumătate din cantitățile recomandate, punându-și pielea în pericol de arsuri solare și fotodeteriorare.
  • Eficacitatea protecției solare scade în apă sau prin transpirație.
  • Produsele de protecție solară etichetate „rezistente la apă” sau „foarte rezistente la apă” să durează până la 40 de minute sau, respectiv, 80 de minute în apă.
  • Regula generală este de a aplica din nou aproximativ la fiecare două ore și cu siguranță după sporturi nautice sau dacă transpirați.