AFECTIUNI, Info Dermatologic

De ce poluarea crește riscul reacțiilor alergice?

Avertizările meteorologice ar trebui să includă în mod frecvent informații despre nivelul radiației ultraviolete, dar și despre nivelul smogului fotochimic. Alergicii și asmaticii au cea mai mare nevoie de aceste informații. De ce?  

 

Calitatea slabă a aerului poate agrava alergiile și astmul 

O alertă privind calitatea aerului este emisă atunci când poluarea aerului este ridicată, astfel încât să ne putem ajusta activitățile și să evităm să fim în aer liber în cea mai fierbinte parte a zilei. De ce contează și căldura?

 

Când lumina soarelui (razele UV) se amestecă cu gazele emise de mașini și de industrie, nivelul de ozon crește. Ozonul este unul dintre cei cinci poluanți luați în considerare la calcularea calității aerului.

  • Nivelul ridicat de ozon poate agrava astmul, ducând la tuse, respirație șuierătoare sau la apăsarea pieptului.
  • Persoanele alergice sunt de asemenea afectate de ozon.

 

Reacțiile alergice apar a doua zi după expunere

Pentru persoanele expuse la ozon, există un efect de întârziere între expunere și reacțiile sistemului imunitar. Abia doua zi după expunere puteți avea reacții alergice.

Ozonul crește riscul de a dezvolta o alergie (inclusiv cu manifestare cutanată), dacă nu sunteți deja diagnosticat.

 

Ce este ozonul din poluare?

Oxizii de azot (NO2), pe care îi vedeți expuși pe tăblițele electronice care evaluează calitatea aerului, intră în contact cu razele ultraviolete și formează ozon.

Se numeste smog foto-chimic și intră din nou în reacție cu alți compuși din aerul poluat. Rezultă compuși și mai toxici.

Smogul fotochimic se simte. Când respirați, simțiți iritație la nivelul gâtului. Apar accese puternice de tuse, chiar dacă nu aveți nici astm și nici vreo infecție respiratorie.

 

Cum ne ferim de poluare în timpul verii?

Evitați exercițiile fizice (bicicleta) în zonele cu trafic intens și în timpulul prânzului, când e căldura prea mare.

  • În orele cu trafic intens, nu aerisiti.
  • În mașină, nu ventilați aerul din exterior.
  • În apartament, sunt utile aparatele pentru filtrarea aerului.