AFECTIUNI

Cum să evităm infecțiile alimentare? Regulile de bază

Deshidratarea nu se vede doar la nivelul pielii, este o suferință a întregului organism. Cel mai ușor ajungeți la deshidratare în timpul unei infecții digestive. Cum pot fi evitate infecțiile alimentare?

 

 

Există două clase generale de microorganisme legate de alimente.

 • Organismele patogene îmbolnăvesc.
 • Alte tipuri de organisme fac ca alimentele să arate, să miroasă și să aibă un gust rău – cu alte cuvinte, acestea fac ca alimentele să se strice.

 

De obicei, este destul de ușor să vă dați seama dacă microorganismele de deteriorare v-au invadat mâncarea. Mucegaiurile și creșterea neclară apar pe alimentele solide. Lichidele arată tulbure sau aglomerate și adesea miros urât. Dacă aveți dubii, aruncați-le.

Cum se manipulează alimentele în bucătărie?

Microorganismele patogene din alimente sunt cele care provoacă crampe, vărsături, diaree, febră și frisoane – simptome pe care oamenii le asociază cu „toxiinfecția alimentară”.

Virusurile provoacă, de asemenea, boli de origine alimentară.

De obicei, detectarea agenților patogeni din alimente prin miros sau vedere nu este posibilă. Deci, manipularea și depozitarea adecvată sunt esențiale.

 • Prima regulă de siguranță a alimentelor este menținerea curată a zonelor de pregătire. Dezvoltarea unei rutine ajută.
 • Spălați-vă întotdeauna pe mâini înainte de a mânca.
 • Asigurați-vă că dezghețați carnea în frigider, nu pe blat. În caz contrar, carnea înghețată stă la temperatura camerei, suprafețele sale exterioare se încălzesc mai repede decât interiorul. Acest lucru permite agenților patogeni să se înmulțească.
 • Nu utilizați același tocător pentru carne, fructe și legume. Un tocător este pentru legume, fructe, alt tocător pentru carne – acestea trebuie să aibă culori diferite.
 • Utilizați cuțite diferite, farfurii pentru carnea crudă și puneți întotdeauna carnea gătită pe o farfurie curată.
 • Nu clătiți niciodată carnea sau puiul crud în chiuvetă, deoarece această practică răspândește bacteriile pe suprafețele bucătăriei. De fapt, nu este nevoie să clătiți carnea și puiul înainte de a găti.
 • Asigurați-vă că nu contaminați niciun fel de alimente cu produsul de curățat.
 • Orice agenți patogeni vor fi distruși prin gătirea completă a cărnii la temperaturile recomandate.
 • Investiți într-un termometru de bucătărie bun.

 

Deși recomandările pot varia ușor, în principiu e nevoie de o temperatură internă de 71 grade C pentru carnea de vită și de porc, 74 grade Celsius pentru păsări de curte și 63 grade Celsius pentru pește și șuncă.

Odată ce mâncarea este gătită, păstrați alimentele fierbinți, la 60 grade Celsius sau mai mult.

Când transportați sau serviți alimente pe o perioadă de timp, păstrați alimentele reci pe gheață sau într-un răcitor, mai ales în lunile fierbinți de vară.

Frigiderul plin de resturi. Cât timp sunt bune de mâncat?

Majoritatea alimentelor gătite pot fi consumate în condiții de siguranță în decurs de trei până la patru zile. După aceea, riscul de contaminare crește.

Dacă aveți mai multe resturi decât puteți mânca în acel interval de timp, puneți-le în congelator.

Asigurați-vă că gătiți resturile la 74 grade Celsius înainte de a mânca.

Produsele de patiserie (pâinea, prăjiturile, plăcintele) făcute în casă vor avea o durată de valabilitate mai scurtă decât articolele cumpărate din magazin, deoarece nu au conservanți.  Își vor pierde textura mai repede și va crește mucegaiul. După vedeți mucegai, aruncați  mai degrabă decât să încercați să tăiați petele contaminate.

 • Deși este puțin probabil să provoace boli grave, unele tipuri de pâine produc toxine, care ar putea provoca probleme, în special pentru copii sau vârstnici.

Alimentele cu un conținut mai ridicat de umiditate se strică mai repede, deoarece apa oferă bacteriilor șansa de a crește.