Spălarea mâinilor timp de cel puțin 20 de secunde. Este o modalitate de prevenire a infecțiilor respiratorii, dar și digestive. Pielea mâinilor însă ajunge să sufere. Cum o ajutați?
Ce se întâmplă cu pielea după spălări excesive?
Stratul superior al pielii (stratul cornos) este stratul protector-cheie. Spălarea frecventă îl perturbă. În timp, acest lucru duce la uscarea pielii, adică la perturbarea suplimentară a funcției de barieră. Apare inflamația.
Așa se declanșează dermatita de contact iritantă.
Cine are mai multe riscuri ?
Dermatita de contact este mai frecventă la persoanele care efectuează așa numita… muncă umedă, adică se spală și se usucă pe mâini de multe ori pe zi.
Vorbim despre lucrători din domeniul sănătății (medici, asistenți medicali, asistenți de îngrijire personală), coafori, manipulanți de alimente, personal de bucătărie și persoane care se ocupă de curățenie.
Predispuși la dermatită de contact sunt pacienții care au:
- astm
- eczemă
- alergii.
Cum previn dermatita de contact?
Dacă aveți pielea deja iritată, e mai bine să vă spălați mâinile doar cu apă.
Dacă nu aveți eczeme, a suficient săpunul neparfumat.
Uscați-vă bine mâinile, incluzînd terminațiile degetelor și pielea de sub inele pentru a reduce dermatita cauzată de apa blocată. Iritarea și deteriorarea pielii pot apărea atunci când există umezeală excesivă, reziduuri de săpun și apă prinse între piele și dedesubtul inelelor.
Folosiți în mod regulat o cremă hidratantă fără parfum. Parfumurile pot provoca dermatită alergică de contact.
Dacă e necesar, folosiți un produs de dezinfectare pentru mâini pe bază de alcool. Acesta reduce contactul pielii cu apa, reducând astfel riscul de dermatită.
Utilizați mănuși de protecție atunci când faceți treburile casnice – cum ar fi spălarea vaselor sau grădinărit.
Noaptea, puneți o mănușă de bumbac. După ce hidratați pielea, puneți o mănușă – face minuni pentru pielea foarte uscată. Permite cremei să rămână pe mâini și crește penetrarea acesteia în straturile pielii.
Dacă există zone roșii, uscate și cu mâncărime, care indică dermatita activă, solicitați ajutorul medicului dermatolog.
Te așteptăm la consultație!