Celor mai mulți oameni le apar primele fire albe de păr până în 30 de ani. De ce albește părul?
„Regula generală” a firelor albe? Până la vârsta de 50 de ani, jumătate din populație își pierde culoarea în 50% din păr.
- În general, bărbații au mai mult păr alb decât femeile.
- Asiaticii și africanii au părul mai puțin alb decât caucazienii.
Ce determină culoarea părului?
Culoarea părului este produsă de celule cunoscute sub numele de melanocite, care migrează în bulbul părului pe măsură ce foliculii de păr se dezvoltă în uter.
Melanocitele produc pigment, care este încorporat în firele de păr în creștere, pentru a produce părul într-o gamă uimitoare de nuanțe naturale.
Culoarea părului depinde de prezența și raporturile a două grupuri de melanocite:
- eumelanine (pigmenți maro și negri) și
- feomelanine (pigmenți roșii și galbeni).
În timp ce variațiile raportului acestor pigmenți pot produce un număr mare de culori și tonuri, frații au adesea o culoare a părului izbitor de asemănătoare.
Culoarea părului variază în funcție de locul corpului, genele fiind cele mai întunecate (deoarece conțin niveluri ridicate de eumelanină).
Părul scalpului este de obicei mai deschis decât părul pubian, care are adesea o nuanță roșie, datorită prezenței mai multor pigmenți de feomelanină.
O nuanță roșie este, de asemenea, obișnuită la părul din axilă și barbă, chiar și la persoanele cu părul brun pe scalp.
Hormonii, cum ar fi hormonul stimulator al melanocitelor, pot întuneca părul deschis. Nivelurile ridicate de estrogen și progesteron, care sunt produse în timpul sarcinii, pot face părul mai închis.
Unele medicamente pentru epilepsie pot face părul mai închis.
Copiii blonzi tind să își vadă părul închis la culoare în jurul vârstei de 7-8 ani. Mecanismul este necunoscut și, probabil, nu este legat de hormoni, deoarece fenomenul precede pubertatea cu câțiva ani.
Cum crește părul?
Creșterea părului uman este ciclică.
- În timpul fazei anagene, părul crește continuu cu o rată de 1cm pe lună. Această fază poate dura trei până la cinci ani pe scalp și poate produce păr între 36 și 60cm lungime.
- La sfârșitul fazei anagene, foliculul se oprește, creșterea părului se oprește și rămâne oprită timp de trei luni.
- Spre sfârșitul acestei faze de odihnă (telogen), părul este eliminat, iar foliculul rămâne gol până la repornirea fazei anagene a ciclului.
- Producția de pigmenți se activează și se oprește în ritm cu ciclul părului.
- Atunci când celulele pigmentare se opresc la sfârșitul unui ciclu de păr și nu reușesc să se repornească odată cu debutul următorului, părul devine alb.
De cine depinde pierderea culorii?
Factorii genetici par a fi importanți pentru a determina când avem primele fire albe. Nu există dovezi care să coreleze apariția firelor albe cu stresul, dieta sau stilul de viață.
- Anumite boli autoimune, cum ar fi vitiligo și alopecia areata, pot deteriora celulele pigmentare și părul poate deveni alb.
- Părul alb timpuriu apare în sindroamele de îmbătrânire prematură, cum ar fi Hutchinson-progeria și sindromul Werner, unde fiecare aspect al îmbătrânirii în organism este accelerat.
- Părul alb timpuriu poate fi observat și la persoanele afectate de anemie pernicioasă, boală tiroidiană autoimună sau sindrom Down.
De ce nu se activează din nou producția de pigmenți?
La sfârșitul fiecărui ciclu de păr, unele melanocite producătoare de pigmenți se deteriorează și mor. Dacă rezervorul de celule stem melanocite din partea superioară a foliculului pilos poate umple bulbul, acest lucru menține producția de pigment. Dar când rezervorul de celule stem este epuizat, producția de pigmenți se oprește și părul devine alb.
Oamenii de știință știu de mult că, pentru a preveni ca părul să devină alb, ar trebui fie să prelungească durata de viață a melanocitelor din bulbul de păr – protejându-le de leziuni – fie să extindă rezervorul de celule stem melanocite în regiunea superioară sau superioară a foliculului de păr, astfel încât acestea continuă să înlocuiască celulele pigmentare pierdute.
Un grup de oameni de știință francezi au identificat o nouă serie de agenți chimici care protejează melanocitele foliculului de păr împotriva deteriorării la sfârșitul ciclului părului. Acest lucru permite producției de pigmenți să repornească imediat ce începe următorul ciclu de păr. Agenții chimici acționează imitând acțiunea unei enzime numite DOPAchrome tautomerază. Această enzimă este antioxidantul natural din bulbul părului, care protejează melanocitele de deteriorarea oxidativă. Prin duplicarea efectelor DOPAchrome tautomerazei, metabolismul melanocitelor și supraviețuirea se îmbunătățesc.
- Noii agenți sunt formulați într-un produs care poate fi aplicat ca ser spray sau șampon.
- Dar nu vor recolora părul alb sau nu vor readuce celulele moarte, care produc culoarea părului. În schimb, protejează melanocitele (celulele producătoare de pigment).