Un studiu recent a constatat că 40% dintre femeile de 20 de ani, 25% dintre femeile de 30 și 12% dintre femeile de 40 de ani suferă de acnee.
Acneea este cea mai frecventă boală de piele la nivel global. Acneea cu debut la vârstă adultă apare frecvent în jurul datei de apariție a menstruației și este cel mai probabil să apară în jurul maxilarului.
Hormonii joacă un rol cheie
Hormonii androgeni sunt hormoni masculini prezenți atât la bărbați, cât și la femei. Nivelurile ridicate de androgeni suprastimulează glandele sebacee (glande care produc uleiurile pielii), determinându-le să producă cantități excesive de sebum (ulei) și un număr crescut de bacterii, care provoacă acnee (Propionbacterium acnes) pe piele.
- Fluctuațiile nivelului hormonal apar în timpul ovulației, menstruației, sarcinii și menopauzei și pot fi chiar cauzate de anumite pastile contraceptive orale.
- Cu toate acestea, unele tipuri de contraceptive orale pot fi utile pentru piele.
Dacă pe lângă acnee sunt prezente și alte simptome (ciclul menstrual neregulat sau rar și/sau părul excesiv pe față și corp) sunt necesare teste de sânge, numite markeri hormonali.
Acestea vă ajuta să determinați dacă există afecțiuni medicale – cum ar fi sindromul ovarului polichistic, care contribuie la prezența acneei.
Dermatologul curant va stabili dacă terapiile hormonale sunt necesare și sigure pentru dumneavoastră.
Cauze genetice
Acneea tinde să apară în cazul mai multor membri ai familiei. Dacă părinții au avut acnee, crește riscul de a dezvolta acnee cu debut la adulți.
Produsele de curățare, cremele hidratante, machiajul și produsele de îngrijire pentru păr pot avea un impact negativ asupra pielii, dacă nu sunt alese corect.
Cum se aleg produsele de igienă?
Căutați produse fără ulei marcate cu „non-comedonic” (adică nu blochează porii) și asigurați-vă că toate produsele de machiaj și crema de zi sunt îndepărtate seara cu un produs delicat.
- Evitați produsele de îngrijire pentru păr pe bază de ulei. Selectați produse pe bază de silicon.
- Alternativ, utilizați aceste produse numai la capetele părului și, din nou, asigurați-vă că le spălați înainte de culcare.
Alimentele cu un indice glicemic ridicat (glucide rafinate, adică pâine albă, dulciuri, sucuri, orez alb) au fost, de asemenea, acuzate de incidența crescută a acneei. Deși acest lucru rămâne controversat, cu siguranță nu există niciun rău în menținerea unei diete echilibrate, care înseamnă puține astfel de produse.
Cereți sfatul unei medic dermatolog, dacă acneea debutează la vârstă adultă. Acesta recomandă tratamentul individualizat.
Cum se îngrijește pielea acneică?
1. Nu există seruri magice împotriva acneei! Acneea nu apare din cauza acumulării de toxine sau de murdărie!
2. Alegeți produse non-comedonice. Asigurați-vă că machiajul este spălat bine înainte de culcare.
3. Less is more. Este important să utilizați doar cantitatea recomandată de cremă-medicament. Mai multă cremă nu înseamnă că va funcționa mai repede sau va oferi rezultate mai bune. De fapt, supra utilizarea poate duce la piele iritată și uscată.
4. Stoarcerea coșurilor poate provoca infecții secundare, cicatrici și probleme de pigmentare.
5. Niciun tratament împotriva acneei nu va fi funcționa miraculos peste noapte. Dar respectarea planului de tratament va oferi cele mai mari șanse de a scăpa de problemă.
6. Solicitați devreme sfatul medicului dermatolog. Deși nu există un tratament miraculos pentru acnee, tratamentele s-au îmbunătățit semnificativ de-a lungul anilor și, în aproape fiecare caz, acneea poate fi controlată.
Te așteptăm la consultație!