Aspectul cearcănelor pe pleoapele inferioare are cauze diferite.
Cearcănele sunt agravate de oboseala generală, în special de lipsa somnului. Fluctuația zilnică a aspectului este cauzată de umflarea pielii, ducând la o schimbare a difuziei luminii. Așa apare aspecul întunecat de sub ochi. Dar mai sunt multe alte cauze. Iată-le:
Pentru unii oameni, cearcănele sunt doar o trăsătură genetică.
Soarele evidențiază cearcănele
Expunerea la soare poate crea, de asemenea, cearcăne sub ochi, prin creșterea conținutului de melanină (pigmentul pielii). Pielea din această regiune se poate pigmenta mai mult decât pielea din jur, deoarece este mai sensibilă.
Îmbătrânirea pielii
Găsim cea mai subțire piele sub ochi. Vasele de sânge sunt mai aproape de suprafață, ceea ce înseamnă că par mai întunecate.
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea se subțiază și pierdem colagenul (principala proteină structurală din piele) și elastina (o proteină foarte elastică din țesutul conjunctiv), motiv pentru care obținem riduri.
- Acest fenomen face ca vasele de sânge (de culoare închisă) de sub ochi să iasă mai mult în evidență.
- Sacul lacrimal se adâncește odată cu înaintarea în vârstă, pentru că grăsimea de sub ochi se mișcă înainte. Situația crează umbre sub ochi.
Inflamația și bolile alergice
Inflamația, care apare în cazul pielii uscate ori în cazul alergiilor, produce melanină (pigmentul pielii). Din acest motiv, persoanele care au inflamații în cadul afecțiunilor dermatologice ori în cazul afecțiunilor alergice au și cearcăne.
Reducerea inflamației înseamnă reducerea aspecului nedorit de sub ochi.
Se pot trata cearcănele de sub ochi?
Pielea mai întunecată de sub ochi este un aspect perfect normal și natural. Tratamentul depinde însă de cauza aparițieie cearcănelor.
- Spre exemplu, în cazul alergiilor, cearcănele dispar dacă inflamația alergică este controlată.
- Același lucru se întâmplă în cazul pielii uscate. Medicul dermatolog controlează tratamentul.
- Aspecul estetic general poate fi îmbunătățit cu o cremă pe bază de rădăcină de lemn dulce. Există dovezi că aceasta inhibă producerea de melanină din celule fără a provoca toxicitate celulelor.