Cercetătorii de la Universitatea Yale dezvoltă un tratament pentru cancerul de piele, care implică injectarea de nanoparticule direct în tumoră – ca alternativă potențială la intervenția chirurgicală.
Carcinomul cu celule bazale ori carcinomul cu celule epiteliale – cele două cancere non-melanocitare (nu apar din celulele cu pigment ale pielii, numite melanocite) pe care le dezvoltă pielea se tratează chirurgical în prezent. Cercetătorii de la Yale dezvoltă în acest moment o tehnologie prin care tumorile sunt distruse cu o simplă injectare. Care este principiul?
Injectarea direct în tumoră, cu medicamente citostatice
În cursul tratamentului, tumorile sunt injectate cu nanoparticule pe bază de polimeri, care poartă un agent de chimioterapie.
Cheia succesului tratamentului este că nanoparticulele sunt bioadezive – adică se leagă de tumori și rămân atașate suficient de mult timp pentru a ucide un număr semnificativ de celule canceroase.
”Când injectăm nanoparticule într-o tumoră, se dovedește că acestea sunt păstrate foarte bine în formațiunea canceroasă, se acumulează și se leagă de matricea tumorală, astfel încât o singură injecție durează foarte mult timp. Particulele rămân acolo și eliberează încet compușii. E o modalitatea de a vindeca leziunea canceroasă”, spun cercetătorii.
Pentru comparație, același medicament a fost injectat liber în tumorile ale pielii, dar fără nanoparticule. Nanoparticulele sunt particulele a căror dimensiune variază între 1 și 100 de nanometri (nm). Un nanometru este o lungime egală cu o miliardime dintr-un metru sau o milionime dintr-un milimetru. Cercetătorii au descoperit că tumorile au fost semnificativ diminuate atunci când medicamentele au fost livrate de nanoparticule.
Dublu tratament – citostatic plus imunoterapie
De asemenea, esențial pentru terapie este că tratamentul poate fi combinat cu un agent, care stimulează sistemul imunitar al organismului.
- Astfel, celulele tumorale sunt distruse, iar sistemul imunitar preia și elimină celulele distruse.
- Tot sistemul imunitar, cu ajutorul medicației, reacționează și împotriva eventualelor celule canceroase, care nu au fost atacate direct de nanoparticule. Este astfel un atac în două direcții.
În multe cazuri, eliminarea tumorilor de piele cu o injecție ar putea elimina necesitatea unei intervenții chirurgicale.
„În aceste studii, am făcut doar o singură injecție și așa ne-ar plăcea să funcționeze clinic”, spune echipa de cercetare. „Mergeți la dermatolog, acesta vede o leziune, o injectează și apoi reveniți doar pentru control”.
Medicamente extrem de puternice, posibile
Deoarece conținutul nanoparticulelor rămâne la locul tumorii, sistemul de livrare permite utilizarea unor medicamente deosebit de puternice.
Chimioterapia convențională afectează întregul organism și poate avea efecte secundare severe, astfel încât toxicitatea medicamentelor este limitată.
Rezultatele sunt publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Sursa: www.yale.edu