O mare parte din daunele cauzate de radiațiile ultraviolete (UV) asupra pielii apar la ore după expunerea la soare. În trecut, medicii credeau că melanina (pigmentul pielii) proteja pielea prin blocarea luminii UV dăunătoare. Doar crema SFP protejează însă.
Expunerea la lumina UV a soarelui sau la lumina UV din saloanele de bronzat deteriorează ADN-ul melanocitelor, celulele care produc melanina (pigmentul care conferă pielii culoarea). Această afectare este o cauză majoră a cancerului de piele.
În trecut, medicii credeau că melanina (pigmentul pielii) protejează pielea prin blocarea luminii UV dăunătoare. Dar cele mai recente studii la nivel mondial arată că melanina este asociată cu deteriorarea celulelor pielii. Adică pielea bronzată este o piele deteriorată!
Dacă priviți în interiorul pielii adulte, melanina acționează ca un scut. Dar face atât lucruri bune, cât și rele. De aceea, nu trebuie să vă bazați doar pe bronzul natural, ca protecție împotriva razelor UVA și UVB.
Energia razelor UV poate fi stopată să ajungă în piele cu ajutorul cremelor de protecție solară, folosite pe tot parcursul anului.
Cum vă puteți da seamna dacă protecția oferită de crema UV a expirat?
Consumatorii care a achiziționează produse de protecție solară găsesc pe etichetă data expirării.
În afară de data de expirare, mai sunt câteva elemente de care trebuie să țineți cont:
- Recipientele care au cremă pentru protecția solară nu se expun direct la razele soarelui!
- Pe plajă, înfășurați crema în propos sau țineți crema la umbră.
- Crema solară poate fi pătrată în cutie frigorifică, asemenea cutiilor de bere, dacă stați la plajă multă vreme.
- Dacă loțiunea pentru protecție solară a fost lăsată într-o mașină fierbinte pentru o perioadă lungă de timp, cumpărați alta.
- Dacă produsul de protecție solară se separă (se taie, așa cum se taie maioneza), cumpărați altul.
Căldura prelungită și razele solare directe inactivează substanțele active din crema solară. Asta înseamnă că, și cu ajutorul cremei împotriva razelor UV, vă puteți arde pielea.
Arsura solară e principalul factor de risc în privința cancerului de piele.
După vară, te așteptăm la controlul dermatologic anual!