AFECTIUNI

Afectiunile dermatologice legate de frecventarea piscinelor

Tratamentele cosmetice la salon

In aceste zile toride de vara, piscina constituie pentru multi o sursa sigura de racorire si de distractie, dar si un loc de unde se pot contacta cateva dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni dermatologice ale sezonului cald.

Tinea pedis sau ciuperca piciorului se caracterizeaza prin descuamari si mancarime initial in spatiile interdigitale, extizandu-se ulterior pe toata talpa piciorului cat si la nivelul unghiilor (onicomicoza). Pete rosiatice si pruriginoase, acoperite de scuame fine, pot aparea si la nivelul trunchiului sau in zona inghinala (Tinea corporis sau Tinea cruris)

Foliculite, Furuncule, Impetigo, sunt infectii bacteriene stafilococice si steptococice din apa insuficient clorinata sau se datoreaza nerespectarii unor reguli minime de igiena personala in aceste spatii publice.
O mentiune speciala pentru Foliculita de piscina cu Pseudomionas aeruginosa, care apare in bazinele cu apa calda (spa/jacuzzi) si se caracterizeaza printr-o eruptie pustuloasa, in special pe zonele neacoperite de costumul de baie. Se trateaza cu antibiotice.

Granulomul de piscina – agentul etiologic este Olycobacterium marinum. Produce o papula violacee care poate ulcera. Leziunile apar la cei ce fac bai in piscine cu apa incalzita, rauri, lacuri.

Negii sau verucile vulgare – se grefeaza in piele la nivelul unor microtraumatisme deja existente (mici zgarieturi, rani superficiale) favorizate de macerarea tegumentului prin contactul prelungit cu apa (mai ales la nivelul talpilor).

Expunerea la concentratii mari ale clorului din piscine poate determina:

– agravarea leziunilor de acne – Acneea la clor;
– uscaciunea intensa a pielii, insotita eventual de mancarime – Xeroza cutanata;
– degradarea si decolorarea parului;
– agravarea eczemelor preexistente sau aparitia eruptiilor cutanate noi.

Pentru prevenirea aparitiei acestor afectiuni dermatologice descrise anterior se recomanda:

– folosirea dusului inainte si imediat dupa baia in piscine;
– evitarea contactului direct cu sezlongul de plaja. Se recomanda ca acesta sa fie acoperit cu un prosop sau cearsaf (de preferat adus de acasa);
– purtarea papucilor (proprii!) in incinta strandului (la toaleta, pe marginea bazinului, la dusurile comune);
– evitarea utilizarii piscinei de catre persoane ce prezinta rani sau infectii la nivelul tegumentului, inclusiv eczeme;
– evitarea frecventarii piscinei de catre cei care se cunosc a fi purtatori nazali de stafilococ auriu;
– protectia parului cu o casca si samponare imediat dupa iesirea din piscina.

Dr.Ilinca Mohora