Bronzarea pielii auto-limitează producția de vitamina D

vitamina-d.png

10-15 minute pe zi la soare. Este ideal din perspectiva producției de vitamina D. Mai mult soare deterioarează pielea. Și, culmea, reduce producția de vitamina D. Aceasta deoarece prin bronzare, producția scade. 

 

Vitamina D este un hormon steroid cu importanță vitală. Insuficiența a fost asociată cu risc crescut de osteoporoză, diabet, hipertensiune arterială, tulburări cardiovasculare, tuberculoză, boli autoimune și cancer.

Dovezile actuală arată că vitamina D pe cale orală se prescrie în boli de piele ca psoriazis, dermatită atopică, vitiligo, arsuri solare, keratoză actinică.

Suplimentele recomandate variază între 400 UI – 800 UI. zilnic în funcție de categoria de vârstă.

 

  • Boala hepatică și / sau a rinichilor poate duce la un deficit de vitamina D.
  • Insuficiența de vitamina D compromite fiziologia cardiovasculară.
  • O situație frecventă care duce la insuficientă vitaminei D este obezitatea.

 

Expunere limitată la soare 

Vitamina D poate fi sintetizată în piele folosind energia luminii solare – 10-15 minute zilnic – în special cu antebrațele expuse.

Poate fi obținută și din dietă, deși alimentele naturale care conțin vitamina D sunt limitate.

  • Vitamina D este extrem de stabilă și nu se deteriorează atunci când alimentele sunt încălzite sau depozitate pentru perioade lungi de timp.
  • Având în vedere conținutul scăzut de vitamina D al unei diete vegetariene (aportul natural de vitamina D este legat de aportul de grăsime animală), deficiența de vitamina D și rahitismul sunt factori de risc pentru copiii strict vegetarieni, cu expunere insuficientă la soare sau suplimente inadecvate de vitamina D.

 

Prin expunerea la lumină, nu există exces 

Persoanele cu pielea mai închisă produc mai greu vitamina D. Persoanele tatuate au aceași dificultate.

Natura a intenționat probabil ca majoritatea vitaminei D să fie generată de fotosinteza pielii, cu contribuții minore din surse de hrană.

  • Nu se poate să aveți suprapoducție prin expunerea la soare
  • Doar 10-15% din vitamina D produsă prin soare intră în circulație. E un factor de auto-reglare.
  • Bronzarea pielii, indusă de lumina soarelui, acționează ca protecție solară naturală și împiedică organismul să producă prea multă vitamina D.

 

Cum se dozează?

După o doză pe cale orală de vitamina D, nivelurile sanguine încep să crească la 4 ore, atingând vârful cu 12 ore și revenind la valoarea inițială la 72 de ore.

  • Concentrațiile serice de vitamina D pot fi măsurate la 12 ore după o doză orală de 50.000 UI de vitamina D.

 

 

După expunerea la soare, hai la dermatolog pentru verificarea pielii!

Înainte de vacanță, te așteptăm la consultație. Să știi că nu ai leziuni, care vor fi agravate de soare.

logo_212_white

Bioderm promovează tehnologia de top in domeniul laserelor medicale (chirugicale, cosmetice, reparatorii, vasculare), al terapiei prin lumina (lungimea de unda indicata fiecarei afectiuni) şi al echipamentelor de diagnostic precoce al cancerului de piele, oferindu-va astfel cele mai eficiente soluţii de tratament.

2021 Bioderm Medical Center