Cancer de piele & expunerea la soare

UV-ok.jpg

Expunerea la soare cauzează majoritatea ridurilor și petelor de vârstă. Oamenii cred că un ten bronzat înseamnă sănătate, dar culoarea bronzată a pielii accelerează efectele îmbătrânirii. Și poate crește riscul de a dezvolta cancer de piele. Este important să faceți controale regulate ale pielii pentru a observa orice pete noi sau modificări ale leziunilor existente. Fiți precauți devreme – 80% din expunerea la soare are loc înainte de vârsta de 18 ani.

 

Cum apare îmbătrânirea prematură?

Lumina ultravioletă (UV) a soarelui dăunează fibrelor din piele numite elastină. Când aceste fibre se descompun, pielea începe să se lase, să se întindă și își pierde capacitatea de a reveni la locul său după întindere.

 • De asemenea, pielea se învinețește și se rupe mai ușor, pe lângă faptul că durează mai mult timp pentru a se vindeca.
 • Deși deteriorarea prin soare a pielii poate să nu fie evidentă când sunteți tânăr, cu siguranță va apărea mai târziu în viață.

 

Modificări ale pielii legate de expunerea la soare:

 • leziuni cutanate precanceroase (keratoza actinică)
 • leziuni canceroase (carcinom bazocelular, carcinom cu celule scuamoase și melanom) cauzate de pierderea funcției imune a pielii
 • tumori benigne
 • riduri fine și grosiere
 • pistrui
 • telangiectaziile – dilatarea vaselor de sânge mici sub piele
 • elastoză – distrugerea țesutului elastic provocând linii și riduri.

 

Ce este cancerul de piele?

Cancerul de piele înseamnă creșterea necontrolată a celulelor anormale ale pielii. În timp ce celulele sănătoase cresc și se divid într-un mod ordonat, celulele canceroase cresc și se divid într-un mod rapid, întâmplător. Această creștere rapidă are ca rezultat tumori care sunt fie benigne (necanceroase), fie maligne (canceroase).

Există trei tipuri principale de cancer de piele:

 • Carcinom bazocelular
 • Carcinom cu celule scuamoase
 • Melanom

Cancerul cu celule bazale și celulele scuamoase sunt tipuri mai puțin grave și reprezintă 95% din toate tipurile de cancer de piele. De asemenea, denumite cancer de piele non-melanom, acestea sunt perferct vindecabile, când sunt tratate devreme.

Melanomul – alcătuit din celule anormale ale pigmentului pielii (melanocite) – este cea mai gravă formă de cancer de piele și provoacă 75% din toate decesele provocate de cancerul de piele. Lăsată netratată, boala se poate răspândi la alte organe și este dificil de controlat.

 

Ce cauzează cancerul de piele?

Radiațiile ultraviolete (UV) de la soare sunt prima cauză a cancerului de piele.  Lumina UV de pe paturile de bronzat este la fel de dăunătoare.

Expunerea la lumina soarelui în timpul lunilor de iarnă vă prezintă același risc ca expunerea în timpul verii.

Expunerea cumulată la soare cauzează în principal cancer de piele cu celule bazale și cu celule scuamoase, în timp ce episoadele de arsuri solare severe, de obicei înainte de vârsta de 18 ani, pot cauza melanom mai târziu în viață.

Care sunt semnele și simptomele cancerului de piele?

Cel mai frecvent semn de avertizare al cancerului de piele este o modificare a pielii, de obicei o nouă aluniță, o nouă leziune a pielii sau o modificare a unei alunițe existente.

 

Carcinomul cu celule bazale poate apărea ca o umflătură mică, netedă, perlată sau de ceară pe față sau gât sau ca o leziune plată, roz / roșu sau maro pe trunchi, brațe sau picioare.

Carcinomul cu celule scuamoase poate apărea ca un nodul ferm, roșu sau ca o leziune aspră, solzoasă, plată, care poate da mâncărimi, sângerări și poate deveni crustă.

Atât cancerul cu celule bazale, cât și celulele scuamoase apar în principal pe zonele pielii expuse frecvent la soare, dar pot apărea oriunde.

Melanomul apare de obicei ca un plasture pigmentat sau o umflătură. Poate semăna cu o aluniță normală, dar de obicei are un aspect mai neregulat. Când căutați melanom, gândiți-vă la regula ABCDE, care vă indică semnele pe care trebuie să le urmăriți:

 • Asimetrie: forma unei jumătăți nu se potrivește cu cealaltă.
 • Bordură: muchiile sunt zdrențuite sau neclare.
 • Culoare: Nuanțe inegale de maro, negru, bronz, roșu, alb sau albastru.
 • Diametru: o schimbare semnificativă a dimensiunii (mai mare de 6 mm).
 • Evoluție: Modificări în modul în care arată sau se simte o aluniță sau o leziune (mâncărime, sângerare).

 

Cum este diagnosticat cancerul de piele?

Cancerul de piele este suspectat de către medicul dermatolog, pe baza aspectului. Diagnosticul trebuie confirmat cu o biopsie. Aceasta implică prelevarea unui eșantion de țesut, care este apoi plasat la microscop și examinat de un dermato-patolog, un medic specializat în examinarea celulelor pielii.

 

Cum pot  preveniri deteriorarea pielii expuse la soare?

Nimic nu poate anula complet daunele provocate de soare, deși pielea se poate repara uneori. Niciodată nu este prea târziu să începeți să vă protejați de soare. Pielea se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, de exemplu, transpirați mai puțin, pielea se vindecă mai greu.

Menținerea pielii sănătoase

Opriți fumatul: persoanele care fumează au mai multe riduri decât nefumătorii de aceeași vârstă, cu același ten și antecedente de expunere la soare.

 • Aplicați protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) de 30 sau mai mult cu 30 de minute înainte de expunerea la soare și apoi la fiecare 2 până la 3 ore după aceea.
 • Reaplicați mai devreme dacă vă udați sau transpirați semnificativ.
 • Selectați produse cosmetice cu protecție UV.
 • Purtați ochelari de soare cu protecție UV totală.
 • Evitați cât mai mult posibil expunerea directă la soare în timpul orelor de vârf ale radiației UV între orele 10.00 și 16.00.
 • Efectuați în mod regulat auto-examene ale pielii pentru a observa orice schimbări sau noi creșteri.
 • Folosiți un umidificator acasă.

 

Deveniți un model și încurajați obiceiurile de prevenire a cancerului de piele în cazul copilului copilul dumneavoastră.

80% din expunerea la soare pe parcursul vieții unei persoane se dobândește înainte de vârsta de 18 ani.

 

Ce este indicele UV?

Este posibil să vedeți evaluări ale indexul UV în rapoartele meteo. Cifrele reprezintă riscul unei expuneri neprotejate la soare. În zilele înnorate nu înseamnă că puteți petrece timp nelimitat la soare. Radiația UV trece de nori.

0-2: Scăzut

Experții vă sfătuiesc să purtați ochelari de soare, dacă soarele este strălucitor. Folosiți protecție solară și îmbrăcăminte de protecție.

3-5: Moderat

În stadiul moderat, ar trebui să acoperiți și să folosiți protecție solară. Evitați lumina directă a soarelui la prânz, când soarele este cel mai puternic.

6-7: Înalt

În stadiul ridicat, ar trebui să utilizați toate tipurile de protecție împotriva daunelor provocate de soare (îmbrăcăminte de protecție,  pălărie, ochelari de soare, creme solară).

Limitați timpul la soare de la 10 dimineața până la 16 seara.

8-10: Foarte mare

Evitați soarele între orele 10:00 și 16:00. Pielea se arde rapid în acest interval și va fi rănită.

11 sau mai mare (11+): Extrem

Doar câteva minute de expunere duc la o arsură. Nu ieșiți la soare de la 10 dimineața până la 16 seara.

 

Zăpada, nisipul și apa cresc expunerea la UV pentru că reflectă razele soarelui.

 

logo_212_white

Bioderm promovează tehnologia de top in domeniul laserelor medicale (chirugicale, cosmetice, reparatorii, vasculare), al terapiei prin lumina (lungimea de unda indicata fiecarei afectiuni) şi al echipamentelor de diagnostic precoce al cancerului de piele, oferindu-va astfel cele mai eficiente soluţii de tratament.

2022 Bioderm Medical Center