Ce este alergia la soare?

alergie-soare.jpg

Alergia la soare înseamnă că sistemul imunitar reacționează aberant la lumina solară. Nu se cunosc exact cauzele. Alergia la soare apare preponderent primăvara și la începutul verii.

 

Pielea – modificată de expunerea la soare – este percepută de către sistemul imunitar drept .. celule străine. Și atacată!

Reacțiile includ erupții cutanate, vezicule sau urticarie. Alergiile la soare sunt frecvente, dar adesea nu sunt raportate medicului.

 

Care sunt tipurile de alergie la soare?

Există mai multe tipuri de alergie la soare. Acestea includ:

Reacție fotoalergică:

Acest tip apare când o substanță chimică aplicată pe piele interacționează cu lumina soarelui. Mai multe tipuri de medicamente, precum și produse de protecție solară, produse cosmetice și parfumuri pot provoca reacția.

Dintre medicamente, frecvent interacționează cu soarele antiinflamatoarele – ibuprofen, paracetamol, aspirină, dar și suplimentele nutritive, care au capacități anti-inflamatoare (spre exemplu ceaiul de sunătoare).

Erupție polimorfă:

Vorbim despre cea mai comună formă de alergie la soare. Provoacă mâncărime și poate apărea sub formă de vezicule sau zone mici înroșite.

Simptomele apar de obicei la câteva ore după expunerea la soare.

Urticarie solară:

Această alergie la soare este rară și produce urticarie.  Poate apărea după câteva minute de expunere la soare. Afectează mai ales femeile tinere.

Prurigo actinic:

Este o versiune moștenită a alergiilor la soare. Apar umflături pe piele, care prezintă cruste.

 

Alergia la soare se observă cel mai frecvent pe părți ale corpului expuse la soare: brațe, picioare, mâini și partea din spate a gâtului.

Unele medicamente pot provoca hipersensibilitatea expusă la soare:

  • Antibiotice
  • Antihistaminice
  • Chimioterapia
  • Medicamente cardiace
  • Diuretice
  • Medicamente pentru diabet

 

Cum este gestionată alergia la soare?

După diagnostic, medicii dermatologi recomandă:

  • Stați la umbră între orele 10-16.
  • Folosiți creme pentru protecție solară, SPF 30 sau mai mare, cu spectru larg (împotriva UVA și UVB) și rezistente la apă.
  • Verificați medicamentele pe care le utilizați pentru a vedea dacă acestea cauzează fotosensibilitate.

 

Te așteptăm la consultație.   

 

logo_212_white

Bioderm promovează tehnologia de top in domeniul laserelor medicale (chirugicale, cosmetice, reparatorii, vasculare), al terapiei prin lumina (lungimea de unda indicata fiecarei afectiuni) şi al echipamentelor de diagnostic precoce al cancerului de piele, oferindu-va astfel cele mai eficiente soluţii de tratament.

2022 Bioderm Medical Center