Ce înseamnă hipoalergenic?

produs-hipoalergenic.jpg

Alergia este răspunsul aberant al sistemului imunitar la un factor din mediu. Ce înseamnă așadar hipoalergenic?

 

Alergiile sunt reacții imune, care arată că o persoană este hipersensibilă la anumite substanțe. Cei mai frecvenți alergeni includ polenul, acarienii din praful de casă, sporii de mucegai, părul animalelor de companie, mâncarea, înțepăturile de insecte și medicamentele.

Din păcate, alergiile sunt frecvente și în creștere. De ce persoane dezvoltă alergii mai mult decât oricând nu este complet clar. O teorie este că nu suntem expuși, ca bebeluși sau copii mici, la alergeni la care am fost expuși evolutiv. Și astfel devenim hipersensibili.

Pentru că reacțiile alergice sunt frecvente, au fost inventate produsele hipoalergenice.

 

Ce este o reacție alergică?

Sistemul imunitar detectează permanent și combate invadatorii (bacterii, virusuri, fungi).

Uneori însă identifică o substanță inofensivă (spre exemplu polenul) drept amenințătoare și reacționează mergând la război cu ea. Așa apare hipersensibilitatea la acea substanță.

Mulți oameni nu au nicio reacție atunci când respiră polen. Dar când un alergic la polen îl inhalează, polenul este văzut ca un invadator de către celulele sistemului imunitar, inclusiv limfocitele T și B, cele care se luptă spre exemplu cu virusurile. Această luptă duce în cele din urmă la producerea de imunoglobulină E sau lgE  (e detectată de analiza de sânge numită imunogramă) și a altor molecule ale sistemului imunitar.

Încearcând să lupte împotriva presupusului inamic, organismul produce reacții, variind de la ușoare (strănut, ochi roșii, apoși, urticarie) până la reacții severe (umflături, astm și chiar soc anafilactic).

Ce cauzează alergiile?

Alergenii sunt substanțe, care provoacă o reacție alergică. Iată câțiva alergeni obișnuiți:

  • proteine ​​animale și părul animalelor
  • acarienii din praful de casă
  • medicamente (inclusiv antibiotice sau medicamente pe care le puneți pe piele)
  • alimente – cele mai frecventesunt ouă, arahide, lapte, nuci, soia, pește, carne de origine animală și produse din grâu
  • spori fungi
  • latex din cauciuc natural
  • polen

 

Ce înseamnă hipoalergenic?

Hipoalergenic înseamnă că ceva este mai puțin probabil să declanșeze o reacție alergică.  Termenul a fost inventat  în 1940 și a început să fie folosit în publicitate încă din anii 1950.

Hipoalergenic nu este un termen științific și nici legal, ci doar implică faptul că producătorul a creat produsul cu ingrediente, care sunt mai puțin susceptibile de a provoca o reacție alergică.

Este imposibil ca ceva să fie complet hipoalergenic. Ca să fie cu adevărat hipoalergenic, nu ar trebui să interacționeze cu sistemul imunitar. Dar chiar și metalele inerte pot provoca uneori reacții alergice (spre exemplu alergie la nichel, crom).

 

La ce vă puteți aștepta de la produsele hipoalergenice?

Pentru consumatori, etichetele hipoalergenice înseamnă, în general, că alergenii obișnuiți sunt excluși din produs și / sau produsul nu provoacă alergie în situații de testare.

  • De exemplu, produsele cosmetice hipoalergenice sunt produse despre care producătorii susțin că produc mai puține reacții alergice decât alte produse cosmetice.

 

 

Dacă un produs vă determină o reacție exagerată pe piele, medicul dermatolog trebuie să o aprecieze.

Acesta apreciază dacă e vorba de o așa numită dermatită de contact sau dacă aveți nevoie de ajutorul medicului alergolog. 

 

 

 

logo_212_white

Bioderm promovează tehnologia de top in domeniul laserelor medicale (chirugicale, cosmetice, reparatorii, vasculare), al terapiei prin lumina (lungimea de unda indicata fiecarei afectiuni) şi al echipamentelor de diagnostic precoce al cancerului de piele, oferindu-va astfel cele mai eficiente soluţii de tratament.