Fototerapia UVB/UVA
Fototerapia este o metodă de tratament, care folosește radiatia ultravioletă emisă de lămpi fluorescente de emisie.
Ce este fototerapia?
Fototerapia este o metodă de tratament, care folosește radiatia ultravioletă emisă de lămpi fluorescente de emisie. Alegerea tipului de fototerapie depinde de afecțiune depinde de tipul de piele și de răspunsul la tratamentele anterioare. Tipul de fototerapie este recomandat de către medicul dermatolog.
Lumina ultravioletă reduce inflamația la nivelul pielii. Razele UV inhibă sinteza ADN și reduc proliferarea celulară.
- Razele induc apoptoza, adică moartea celulară programată a limfocitelor (celule imunitare) din epiderm.
- De asemenea, stimulează celule anti-inflamatorii, numite citokine antiinflamatorii.
Fototerapia cu ultraviolet implică expunerea tegumentului cu leziuni la lumina solară naturală sau la lumina artificială UV, în special UVB (cu o lungime de undă de 280-320 nm).
Beneficiile luminii solare în tratarea anumitor afecțiuni cutanate sunt cunoscute de mii de ani. Cercetările au demonstrat că, din întregul spectru al radiației solare, doar radiația ultravioletă acționează terapeutic asupra celulelor pielii, în special lungimile de undă pentru razele ultraviolete A (UVA) și ultraviolete B (UVB). Radiațiile ultraviolete C (UVC) nu au efect terapeutic asupra pielii.
Daca în sezonul cald expunerea la ultravioletele naturale este facilă, în sezonul rece,
pacienților le este indicată fototerapia cu UVA și UVB (ultraviolete de tip A și de tip B), care suplinește cu succes lipsa soarelui, ba chiar poate pătrunde în zone în care soarele nu ajunge în mod natural (mâini, coate, genunchi).
„Diferenţa între ultravioletele emise de aparatele de fototerapie şi razele ultraviolete la care ne expunem natural constă în lungimea de undă, care este controlată şi adaptată de medic, în cazul fototerapiei, în funcţie de problema pe care vrea să o trateze și de fiecare caz”, spune medicul dermatolog Lucian Russu.
Fototerapia este fundamentată ştiinţific şi multiplu testată, fiind o alternativă non-Invazivă si sigură.
Ultravioletele UVB cu lungimea de unda de 290-320 nm – acţionează doar la nivelul primului strat cutanat, epidermul, ultravioletele UVA – 320-440 nm – acţionează mai profund, până la nivelul dermului, al doilea strat al pielii. Ultravioletele UVB cu lungimea de undă 311-312 nm sunt denumite Narrow Band UVB. Atât NB-UVB, cât şi UVA sunt indicate în tratamentul unor afecţiuni dermatologice, în care mecanismul inflamator sau imunitar joacă un rol important în declanşarea bolii.
În prezent, există aparate de fototerapie care țintesc întreaga suprafață corporală sau aparate care acționează asupra unor zone bine delimitate – coate, genunchi, scalp etc. Aparatul Waldmann tratează leziunille de pe palme și tălpi, cabina Waldmann este destinată întregii suprafeţe corporale, în timp de aparatul Excilite NB-UVB poate trata ţintit unele suprafeţe afectate de boală, fără a mai fi nevoie de expunere totală la ultraviolet.
Protocolul de tratament este personalizat, durata şi frecvenţa şedinţelor de fototerapie depinzând de stadiul afecţiunii. În general, fototerapia este tolerată foarte bine, printre contraindicații numărându-se doar pacienții care suferă de xeroderma pigmentosum şi lupus eritomatos, femeile care alăptează, pacienţii cu istoric de cancer de piele, unii bolnavi care suferă de afecţiuni cardiovasculare şi copiii.
Ce boli trateaza razele UVB?
Tratamentul cu raze UVB este folosit pentru a trata sau pentru a ameliora simptomele în următoarele boli:
- Psoriazis
- Dermatita atopica
- Dermatita seboreica
- Pitiriazis alb
- Eruptie polimorfă la lumină
- Prurit generalizat
- Prurit cronic
- Pitiriazis lichenoid cronic
- Limfom cutanat cu celule T
- Lichen plan
- Vitiligo
- Morfee
- Alopecia areata
- Prurigo nodular
- Granulom inelar
Alegerea tipului de fototerapie depinde de afecțiunea tratată, tipul de piele, fototip și răspunsul la tratamentele anterioare. Tipul de fototerapie va fi discutat și recomandat de către medicul dermatolog.
Există trei tipuri principale de fototerapie:
- UVB cu bandă largă (BB-UVB): În acest tip de fototerapie, pielea este tratată cu întreg spectrul de radiație UVB (290nm-320nm). Acest tip de fototerapie poate fi utilizat pentru tratarea afecțiunilor precum psoriazisul și eczema.
- UVB cu bandă îngustă (NB-UVB): Acest tip de fototerapie utilizează doar radiația cu lungimea de undă de 311nm. NBUVB este considerat mult mai eficient, în special în tratamentul psoriazisului, inclusiv formele severe, eczema, vitiligo, eruptia polimorfa la lumina, pruritul, etc.
- PUVA (psoralen+UVA): În acest tip de fototerapie, radiația ultravioletă A este combinată cu un fotosensibilizant numit psoralen. PUVA este utilizată pentru tratamentul psoriazisului, vitiligo, limfoamele cutanate cu celule T, etc.
Cea mai eficientă este expunerea la lumina UVB cu bandă îngustă de 311 nm.
Tratamentul cu UVB/UVA la Bioderm
Tipul de fototerapie este recomandat de către medicul dermatolog. Programati un consult acum pentru a stabili care este cel mai bun tratament.