Fototerapia, cunoscută și sub denumirea de terapie cu lumină, reprezintă o formă de tratament medical ce utilizează lumina ultraviolet sau cu lungimi de unda specifice pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii.
Această terapie este adresată persoanelor de toate vârstele și poate fi utilizată în tratarea unui spectru variat de afecțiuni dermatologice, oferindu-le acestora o modalitate eficientă de ameliorare a simptomelor și îmbunătățire a calității vieții.
Terapia cu lumină roșie
Este utilizată pentru tratarea ridurilor, a roșeții, a acneei și a cicatricilor. Are efect antiinflamator și stimulează producerea de colagen și elastină pentru o piele mai tânără și rejuvenată.
Terapia cu lumină galbenă
Are efecte de recuperare a țesuturilor, stimulează producția de colagen și are proprietăți antiinflamatoare și de rejuvenare, recuperare post-interventii.
Terapia cu lumină albastră
Această formă de terapie este eficientă în distrugerea bacteriilor care cauzează acneea și are un efect de sterilizare + , process anti-bacterian si antiinflamator.
Terapia cu lumină UVA/ UVB-NB
UVA & UVB-NB – Reduce inflamatia si incetineste procesul de proliferare a celulelor cutanate, amelioreaza pruritul (mancarimea) cutanat.
Printre afecțiunile tratate si cu ajutorul fototerapiei se numără:
- Psoriazisul: o afecțiune cronică caracterizată prin apariția unor plăci roșii, cu scuame si cruste pe piele, ce pot provoca mâncărime și disconfort considerabil.
- Eczema: o inflamație a pielii care se manifestă prin roșeață, mâncărime și descuamare.
- Mycosis fungoides: un tip de limfom cutanat care poate provoca erupții cutanate.
- Vitiligo: o afecțiune caracterizată prin pierderea sau distrugerea melanocitelor, celulele responsabile de producerea pigmentului pielii, ceea ce duce la apariția unor pete albe sau depigmentate pe suprafața pielii.
- Dermatita: o inflamație a pielii care poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi alergiile sau iritanții.
- Rozaceea
- Infectii bacteriene sau fungice ale pielii
În timpul procedurii, pacientul este echipat cu protecție oculară și, în funcție de zona ce necesita a fi tratată, aceasta va fi expusa pe parcursul sedintei de fototerapie. Pacientul nu resimte durere sau disconfort si nu exista contraindicatii post-tratament.
Este important de menționat că, deși fototerapia poate aduce îmbunătățiri semnificative în sanatatea pielii, tratamentul complet necesită de obicei mai multe ședințe. Numărul de ședințe de fototerapie necesare poate varia în funcție de severitatea afecțiunii și de răspunsul individual al pacientului la tratament. De asemenea, fototerapia este utilizată împreună cu alte metode de tratament pentru a obține rezultate optime (topice, sistemice, etc.)
Este important să urmați recomandările medicului și să continuați tratamentul conform indicațiilor pentru a obține beneficii maxime și a menține starea sănătății pielii pe termen lung.
De asemenea, aceste tratamente nu sunt recomandată în cazul unor condiții medicale precum afectiuni fotosensibilizante, prezența unor forme specifice de cancer de piele sau în timpul sarcinii. Este important ca pacienții să discute cu medicul lor despre potențialele riscuri și beneficii ale fototerapiei înainte de a începe tratamentul.
Fototerapia prezintă numeroase beneficii, cum ar fi reducerea inflamației si prevenirea recurenței simptomelor. Cu toate acestea, există și riscuri potențiale, cum ar fi roșeața, arsurile pielii sau uscăciunea pielii.
Este esențial ca tratamentul să fie administrat sub supravegherea atentă a unui medic și conform indicațiilor acestuia.